Odborník na výživu: Posledných 10 minút je v zápase najkľúčovejších

Obrázok článku

FOTO: Archív Boris Bajer

MUDr. Boris Bajer je lekár a odborník na výživu, ktorý sa venuje dietológii, nutričnej a športovej endokrinológii a taktiež prevencii civilizačných, metabolických a srdcovocievnych ochorení zdravou stravou a pohybom. Prinášame rozhovor s odborníkom, ktorého dennou rutinou je zostavovanie nutričných plánov a návrh tréningových režimov.

Začnime všeobecne - čo by nemalo chýbať v jedálničku profesionálneho futbalistu?
"Rozhodne na prvom mieste sacharidy a cukor – tie budú palivom pre profesionálneho futbalistu, ktorý denne spáli kvantum energie. Sú najdôležitejšie pre regeneráciu pri takomto type športu. Hneď potom budú bielkoviny (nie na prvom mieste, ako si mnohí myslia), na tvorbu nových, silnejších svalových vlákien. Netreba zabúdať na vodu, minerály a vitamíny, ktoré sa strácajú pri potení a využívajú telom pri tvrdom tréningu."

Naopak s akými chybami sa pri jedálničku futbalistov stretávate najčastejšie?
"Často majú príliš veľa bielkovín v jedálničku, na úkor sacharidov a potom zle regenerujú. Niektorí majú prekvapivo veľa nezdravého tuku vo svojich denných stravovacích režimoch."

Má správna strava vplyv na výkonnosť v zápasoch? Dá sa prípadne správnym jedálničkom znížiť riziko zranenia?
"Samozrejme, máme na to množstvo štúdií z kvalitných zdrojov. Zranenia futbalistov vznikajú zväčša z dlhodobého nedostatočného príjmu energie a tým nedostatočnou regeneráciou. Treba si uvedomiť, že futbal je športom, kde športovec musí vykazovať maximálnu výkonnosť takmer počas celého roku a nie je to šport, kedy sa celý rok prípravy sústredí na jeden jediný pretek."

Z čoho by mala pozostávať strava futbalistu v deň zápasu?
"Mal by jesť najmä to, čo má už odsledované – to čo mu strávi tráviaci trakt ľahko a zároveň vníma, že mu to dodá dostatok energie. Záleží, či sa hrá na obed, poobede, alebo ako Liga Majstrov večer, pričom sa končí takmer v noci. Pritom posledných 5-10 minút je zväčša v zápase najkľúčovejších. Tím, respektíve hráči, ktorí nie sú optimálne pripravení na 2 x 45 minút a nejaké drobné, často inkasujú z vyčerpania (a to nie len svalového – aj nervového – prestanú sa sústrediť) v posledných minútach rozhodujúci gól. Vhodné je prijímať jedlá, ktoré majú dostatok sacharidov (ovsená kaša, pečivo, toastový chlieb, alebo prílohy), cukru (menej vlákniné ovocie) a rozumné množstvo bielkovín a tuku. Mali by preferovať v čase do zápasu menej vláknité jedlá."

Čo by mali naopak konzumovať futbalisti bezprostredne po náročnom výkone v súťažnom zápase?
"Zväčša sa odporúča kombinácia jednoduchého cukru a bielkovín v tekutej forme."

Počas letných horúcich dní sú tréningy často náročné. Koľko litrov vody je optimálne prijať pre futbalistu počas týchto dní?
"Ak sa bavíme, že pre bežného človeka, ktorý vypije 2-3 litre tekutín denne sa množstvo potrebných tekutín počas horúcich dní enormne zvyšuje, viacnásobne to platí pre futbalistu, ktorý tvrdo trénuje v ťažkých intenzitách na priamom slnku. Väčšina kondičných trénerov počas dňa pravideľne váži svojich hráčov a zapisuje výsledky, či sú optimálne hydratovaný."

Na nedávno skončenom šampionáte EURO 2020 zaujal Cristiano Ronaldo svojim gestom, keď na tlačovej konferencii doslova zmietol zo stola fľaše coca-coly, následne zahlásil “pite vodu” a na stôl postavil čistú vodu vo fľaši. Aký je váš názor na toto gesto?
"Môj názor je, že to Ronaldo spravil kvôli určitým nezhodám z minulosti s firmou, ktorá ho na začiatku kariéry sponzorovala. Ku komerčným záležitostiam sa nebudem hlbšie vyjadrovať. Ak sa bavíme o bežných ľuďoch a rekreačných športovcoch, sladené vody sú jedným z hlavných a kľúčových problémov vzniku obezity a cukrovky 2. typu."

Je CR7 v tomto smere futbalistom, ktorý sa o svoje telo stará príklade a mal by byť predkladaný ako vzor pre mladú generáciu? Svoj jedálniček údajne počas dňa rozdeľuje na šesť menších jedál v intervaloch 2-4 hodiny…
"To čo funguje Ronaldovi nemusí fungovať Haalandovi, alebo Mbappemu. Počet jedál aj zloženie je vysoko individuálne u každého organizmu. Nenájdeme dvoch športovcov na podobnej úrovni, ktorí by mali rovnaké schémy nutričného plánu. Ronaldo je však svojim prístupom k životospráve a tréningom rozhodne atlétom, ktorého by som nemal problém ukázať ako príklad akémukoľvek nádejnému športovcovi, nie len futbalistovi."

Ako sa za posledné roky zmenilo postavenie správneho stravovania nielen vo futbale, ale všeobecne vo športe? Venuje sa tejto téme u nás na Slovensku dostatočná pozornosť?
"U nás na Slovensku je to stále v plienkach. SFZ podľa mojich informácií ani nemá dietológa, ktorý by lietal s hráčmi na zápasy a organizoval záležitosti výživy. Pritom napríklad pre zvládanie zmeny časových pásiem a jetlegu, respektíve iných časov zápasov ide o kľúčovú záležitosť. Vo svete je to podstatne lepšie, hoci aj tam je zväčša 1-2 dietológovia na jeden tím."

Autor článku

Igor Tabiš

Som futbalový redaktor, v minulosti aktívny futbalista. Začínal som v regionálnych novinách MY Trnava. Následne som strávil tri sezóny v FK Senica ako mediálny PR manažér. Takisto som zakladateľom facebookovej stránky Liverpool FC - navždy SK/CZ.